فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال دهم شماره 4 (زمستان 1397)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سلمان امیری*، اصغر افتخاری، فریبا شایگان صفحات 1-27
    زمینه و هدف
    امنیت در گفتمان اسلامی در چارچوب قدسی (و نه مادی انگاری) فهم، تحلیل و مدیریت می شود و مخالف مرجعیت بلامنازعه عقل است این گفتمان تهدیدهای دنیوی و اخروی را با هم می بیند. منظومه شامل مجموعه ای از عوامل گوناگون است که به طور دینامیکی بر روی یکدیگر اثر می گذارند و برای به انجام رساندن کار و یا دست یافتن به هدف خاصی سازمان یافته اند. عناصر امنیت اجتماعی در منظومه فکری مقام معظم رهبری(مدظله العالی) را به اجمال می توان متشکل از مبانی، عناصر مقوم[1]، عناصر مرتبط، قوانین و قواعد حاکم بر منظومه، اهداف، نتایج و... دانست در این پژوهش به عناصر سازنده (مقوم) امنیت اجتماعی در منظومه فکری معظم له می پردازیم.
    روش شناسی
    براساس مسئله تبیین شده و اهداف و سوالات مطرح شده این پژوهش از نوع کاربردی توسعه ای است که محقق با تحلیل مضمون فرمایشات معظم له استفاده از روش (تحلیل محتوای کیفی) آن را به انجام رسانده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاکی از آنست که محوریت و هسته مرکزی این منظومه (توحید) است در این تحقیق مبانی، عناصرمقوم، عوامل موثر بر ایجاد، عناصر مرتبط، قوانین و قواعد، اهداف و نتایج امنیت اجتماعی  در منظومه فکری معظم له شناسایی گردیدند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشانگر آن است که عناصر مقوم و سازنده امنیت اجتماعی در منظومه فکری مقام معظم رهبری ((هویت، احساس امنیت، اعتماد، سلامت محیط (زندگی، کسب و کار، فضای ذهنی و...) می باشد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امام خامنه ای، منظومه، سکولار، عناصر مقوم
  • ابراهیم داودی دهاقانی*، عبدالله هندیانی، علی اکبر عیسی آبادی صفحات 29-50
    زمینه و هدف
    قاچاق کالا پدیده ای مخرب است که آسیب فراوانی بر اقتصاد کشورها وارد می کند؛ این فعالیت غیررسمی اقتصاد، برنامه ها و سیاست های توسعه کشورها را دچار اختلال می کند و مشکلات خرد و کلان فراوانی را گریبانگیر جامعه می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر هریک از مولفه های عوامل سازمانی پلیس در پیشگیری از قاچاق کالا است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی است که به روش پیمایشی انجام شد. جامعه آماری شامل همه کارکنان شاغل در شهرستان سروآباد و پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کردستان است که به صورت تمام شمار انتخاب شدند. ابزار جمع آوری پژوهش پرسشنامه محقق ساخته است که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 86/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار « spss » از آمار توصیفی برای محاسبه درصد، میانگین و نسبت پاسخ ها و در بخش آمار استنباطی برای بررسی نرمال بودن توزیع داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنو‏ف، تاثیر مولفه ها از آزمون های خی2 و تی استیودنت و رتبه بندی مولفه ها از آزمون فریدمن استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد که قوانین و مقررات (طرح ها، دستورالعمل ها، آیین نامه ها)، تجهیزات و منابع انسانی پلیس در پیشگیری از قاچاق کالا تاثیر دارند. براساس نتایج آزمون فریدمن، منابع انسانی با ضریب 23/3 در رتبه اول، تجهیزات با ضریب 06/2 در رتبه دوم و قوانین و مقررات با ضریب 98/1 در رتبه سوم قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نیروی انتظامی با بکارگیری تجهیزات نوین الکترونیکی، اپتیکی، خودرویی، نرم افزاری و سخت افزاری در مبادی رسمی و غیررسمی، مسیرهای پرتردد عبور کالاهای قاچاق و با استفاده از سرمایه های انسانی مجرب و آموزش دیده، ضمن کشف علمی جرم قاچاق و همچنین با تدوین و تهیه طرح ها، دستورالعمل ها و آیین نامه های کارآمد و نظارت بر اجرای آنها می تواند منجر به افزایش هزینه های جرم قاچاق کالا شود.
    کلیدواژگان: قاچاق کالا، منابع انسانی، تجهیزات، پیشگیری از جرم و پیشگیری از قاچاق کالا
  • صیاد درویشی*، عبدالرحمن میرزاخانی صفحات 51-74
    زمینه و هدف
    عدالت ترمیمی پاسخ و واکنشی است به بزه که بر ترمیم و جبران خسارت های بزه دیده تاکید و تمرکز داشته و بزهکار را نسبت به آسیب و خساراتی که بوجود آورده مسئولیت پذیر می نماید. برای تحقق چنین رویکردی، توجه به متغیر های تاثیرگذار بر ارتقاء اقدامات ترمیمی پلیس ضروری است. لذا هدف از انجام این پژوهش، شناسایی میزان تاثیر اقدامات ترمیمی پلیس بر پیشگیری اجتماعی از جرم با نقش میانجی اعتمادسازی می باشد.
    روش شناسی
    روش تحقیق حاضر از نظر داده ها کمی و از نظر اهداف کاربردی و از نظر ماهیت، مطالعه ی همبستگی است. جامعه ی آماری پژوهش حاضر را مدیران فرماندهی انتظامی استان قم تشکیل می دهند. حجم نمونه و روش نمونه گیری بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده و با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 110 نفر تعیین گردید. برای اندازه گیری شاخص ها از پرسش نامه 61 سوالی محقق ساخته بر اساس مبانی نظری استفاده شد. اعتبار ابزار به وسیله ی آلفای کرونباخ 91/0 محاسبه و برای بررسی روایی کل مولفه های این پرسش نامه ابتدا از روش صوری و سپس از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. برای آزمون فرضیه ها از آزمون های میانگین و مدل معادلات ساختاری در بسته ی نرم افزاری spss  و Lizrel استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش بیانگر این است که اقدامات ترمیمی پلیس بر پیشگیری اجتماعی از جرم به طور مستقیم 63/. درصد تاثیر مستقیم و 42/. درصد از طریق اعتمادسازی اثر غیرمستقیم دارد. ضمن این که اعتمادسازی 71/. درصد تاثیر مستقیم بر اثر اقدامات پلیس در پیشگیری اجتماعی از جرم  دارد. همچنین اقدامات ترمیمی پلیس75/. درصد تغییرات اعتمادسازی را می تواند پیش بینی نماید.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داد، میزان تاثیر مستقیم و غیرمستقیم اقدامات ترمیمی پلیس بر پیشگیری اجتماعی از جرم، مبین این مطلب است که برای ارتقاء اقدامات پلیسی ناظر بر پیشگیری اجتماعی از جرم، نه تنها مولفه ها و شاخص های اقدامات ترمیمی پلیس را باید تقویت نمود، بلکه تقویت متغیرهایی مانند اعتمادسازی که در این مطالعه به عنوان متغیر میانجی وارد گردید، مورد توجه، بازنگری و تقویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اقدامات ترمیمی پلیس، عدالت ترمیمی، پیشگیری اجتماعی از جرم، اعتماد سازی
  • محمد بارانی*، نیما شاهینی صفحات 75-98
    زمینه و هدف
    جرم یک پدیده نامناسب اجتماعی است که آثار منفی اقتصادی و اجتماعی به دنبال دارد. وقوع آن در جامعه موجب اتلاف منابع بخش خصوصی و عمومی در مبارزه و کنترل با جرم می شود و با تهدید امنیت اجتماعی و اقتصادی، انگیزه های تولید و سرمایه گذاری را کاهش می دهد. سرقت از جمله جرایم اقتصادی مهم محسوب می شود. جرم سرقت، جرم مورد نکوهش همه قوانین و ادیان است که در این پژوهش بررسی تاثیر شاخص های اقتصادی بر وقوع جرم سرقت اماکن و وسایل نقلیه که یکی از مهم ترین انواع سرقت می باشد در استان های منتخب؛ تهران، آذربایجان شرقی، خوزستان، خراسان رضوی، کرمان در یک دوره 7 ساله طی 1394-1388 مورد آزمون قرار گرفته است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و مطالب آن به روش کتابخانه ای با استفاده از منابع آماری و مقالات تالیفی و ترجمه ای و پژوهش انجام شده در بنیاد نخبگان نیروهای مسلح گردآوری شده است و در این تحقیق با استفاده از روش های مرسوم در تحلیل اقتصادی جرم به ویژه مدل جرایم مبتنی برانگیزه، به بررسی عوامل موثر بر جرم (سرقت اماکن و وسایل نقلیه) در ایران پرداخته شده است. بدین منظور ضمن پایه گذاری و تحلیل مدل بازاری جرم، یک مدل اقتصادسنجی مبتنی بر داده های تلفیقی طراحی و برآورد گردیده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که ضریب متغیر شاخص رشد اقتصادی در هر سه معادله سرقت کل، سرقت اماکن و سرقت وسیله نقلیه دارای ضریب منفی و معنی دار می باشد. مقدار ضریب متغیر رشد اقتصادی در مدل سرقت اماکن بزرگتر از سایر معادلات است و به این معناست که افزایش نرخ رشد اقتصادی موجب کاهش وقوع جرم سرقت خصوصا سرقت اماکن خواهد شد.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت که تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر وقوع جرم سرقت اماکن و وسایل نقلیه در استان های منتخب معنی دار می باشد و همچنین سیاست گذاران کشور برای کاهش جرایم مربوط به سرقت پیش از این که توجه خود را به مسایل انتظامی و قضایی معطوف نمایند می بایست به عوامل افزایش جرم توجه بیش تری داشته باشند. تلاش برای ایجاد رونق و رشد و توسعه اقتصادی جهت کاهش نرخ بیکاری و افزایش درآمد خانوارها می تواند از جمله این علاج ها باشد.
    کلیدواژگان: اقدامات ترمیمی پلیس، عدالت ترمیمی، پیشگیری اجتماعی از جرم، اعتماد سازی
  • محسن رضایی، حسین غلامی*، شادی عظیم زاده صفحات 99-124
    زمینه و هدف
    اقدامات انجام شده در راستای کاهش قاچاق کالا از حیث شناخت نوع، گستره و عمق میزان قاچاق کالا توسط دانه درشت ها یا باندها و شبکه های قاچاق از اصول علمی لازم برخوردار نبوده و این باندها به صورت قارچ گونه در کشور در حال شکل گیری و رشد هستند. به دلیل اهمیت نقش پلیس در پیشگیری از شکل گیری باندهای قاچاق کالا، این پژوهش با هدف تبیین نقش تعاملات پلیس در پیشگیری از شکل گیری باندهای قاچاق کالا اجرا شده است.
    روش شناسی
    روش اجرای این پژوهش توصیفی - تحلیلی و جامعه آماری این پژوهش شامل کارشناسان و مدیران نیروی انتظامی، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گمرک و سازمان تعزیرات حکومتی است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 400 نفر تعیین شده است. برای سنجش پایایی تحقیق از آلفای کرونباخ استفاده شد که پرسشنامه با آلفای 89% تایید شد.
    یافته ها
    مولفه تعامل پلیس با قوه مجریه با میانگین رتبه 54/4، تعامل با نیروهای مسلح با میانگین رتبه 01/4، تعامل با قوه قضاییه با میانگین رتبه 93/3، تعامل با رسانه ها با میانگین رتبه 79/2، تعامل با قوه مقننه با میانگین رتبه 68/2 به ترتیب بیشترین اهمیت را برای پلیس جهت رسیدن به وضعیت مطلوب در پیشگیری از شکل گیری باندهای قاچاق کالا را دارند.
    نتیجه گیری
    پلیس برای رسیدن به وضعیت مطلوب در پیشگیری از شکل گیری باندهای قاچاق کالا و همچنین نقش آفرینی در افزایش توان اقتصاد مقاومتی و تقویت اقتصاد ملی باید مولفه های تعامل با قوه مجریه و مولفه تعامل و با نیروهای مسلح را در دوره کوتاه مدت میان مدت و بلندمدت تقویت و اجرایی نماید.
    کلیدواژگان: تعامل، نقش پلیس، پیشگیری، شکل گیری باندها، قاچاق کالا
  • سیدجلیل نبوی رستاقی، ناصر بیات*، ابراهیم رجبی تاج امیر، سیدجعفر ساداتی صفحات 125-146
    زمینه و هدف
    جرم کیف قاپی از جرایم شایع در نواحی شهری کشور است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل فضایی جغرافیای کیف قاپی در شهر ساری انجام شده است. کیف قاپی یکی از جرایم علیه اموال و اشخاص شناخته می شود که کنترل و مقابله و پیشگیری از آن تاثیر بسزایی در افزایش احساس امنیت شهروندان دارد.
    روش شناسی
     این پژوهش از نظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه اجراء توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری کل جرایم کیف قاپی در شهر ساری طی سال 1396است. داده های جرم از سامانه GIS فرماندهی انتظامی استان مازندران به عنوان یکی از استان های پیش رو در این زمینه و همچنین پرونده های ثبت شده، گردآوری و با نرم افزار ArcGIS تجزیه تحلیل شد. بر این اساس پراکندگی مکانی جرایم کیف قاپی، شناسایی مرکز ثقل و و ترسیم بیضی انحراف معیار جرم کیف قاپی در دستور کار قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثریت بالایی از کیف قاپان مردهای جوان و میان سال به شمار می آیند که بیکار و فاقد تحصیلات دانشگاهی، و دارای سابقه کیفری هستند. پراکنش کیف قاپی از پیرامون به سمت مرکز شهر متراکم تر می شود و مرکز ثقل کیف قاپی بر مناطق مرکزی شهر انطباق دارد. الگوی زمانی وقوع کیف قاپی به نیمه دوم شبانه روز، روزهای میانی هفته، و فصل تابستان متمایل است.
    نتیجه گیری
    برآیند یافته های پژوهش بیانگر آن است که امروزه مدیریت انتظامی جرم از جمله کیف قاپی نیازمند بهره گیری از سامانه اطلاعات مکانی جرم است. تحلیل فضایی کیف قاپی در شهر ساری ضرورت پاک سازی نواحی مرکزی شهر ساری از جرم کیف قاپی را آشکار می سازد. موفقیت در این زمینه نیازمند بهسازی و نوسازی بافت شهری بویژه بافت فرسوده بر پایه نقش طراحی شهری در پیشگیری از جرم، و تقویت سیاست ها و برنامه های پیشگیری وضعی، اجتماعی و کیفری از جرم است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، جغرافیای جرم، تحلیل فضایی، کیف قاپی، شهر ساری
  • رضا ملاحسینی اردکانی*، هدایت سیاح البرزی، محسن سیاح صفحات 147-169
    زمینه و هدف
    گردشگری یکی از مهم ترین موضوعاتی است که رابطه مستقیم و دو سویه با امنیت و مسایل امنیتی دارد. موضوع امنیت در مباحث گردشگری بسیار متنوع و بعضا پیچیده است. علی رغم این که حضور گردشگران در مقاصد گردشگری می تواند بار مثبت امنیت در آن منطقه را افزایش دهد، اما ممکن است افرادی با قصد آسیب رسانی به امنیت مقاصد گردشگری اقداماتی علیه امنیت ملی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و... کشور انجام دهند. پژوهش حاضر به دنبال تبیین مسایل امنیتی شهر یزد ناشی از حضور گردشگران خارجی در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و...  به عنوان یک مقصد گردشگری است.
    روش شناسی
    با استفاده از نظر کارشناسان و نخبگان از طریق توزیع پرسشنامه و مصاحبه، در بحث گردشگری و امنیت، نقاط قوت، ضعف، تهدید و فرصت های استان یزد در حوزه امنیت در گردشگری احصاء و معرفی شده است. جامعه آماری این پژوهش را مسئولین امنیتی شهر یزد تشکیل می دهند که با گردشگران خارجی در ارتباط هستند. تعداد جامعه آماری 30 نفر می باشد که از روش تمام شمار برای تکمیل پرسشنامه استفاده شده است. با انجام تحلیل های آماری داده های به دست آمده از پرسشنامه ها، جایگاه راهبردی یزد در ماتریس تحلیلی SWOT مشخص شده و بر اساس آن راهبردهای پیشنهادی جهت بهینه شدن عملکرد نهادهای امنیتی استان در زمینه گردشگری ارایه گردیده است.
    یافته ها
    با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد استان یزد در زمینه امنیت گردشگری خارجی، از نظر عوامل داخلی دچار ضعف بوده است و موقعیت این عامل در شهر یزد در حالت رقابتی قرار دارد که می توان نتیجه گرفت شهر یزد در زمینه امنیت اجتماعی گردشگری خارجی، از نظر عوامل داخلی دچار ضعف بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از ماتریس ارزشیابی عوامل داخلی و ماتریس ارزشیابی عوامل خارجی، یزد در ارتباط با امنیت اجتماعی گردشگری، از نظر عوامل داخلی دچار ضعف است. نمره نهایی عوامل خارجی نیز برابر با 80/2 بوده و ازآنجاکه بیشتر از 5/2 می باشد، نشان از واکنش مناسب یزد در ارتباط با فرصت ها و تهدیدها دارد. ماتریس داخلی خارجی (IE) نیز نشان می دهد که شهر یزد در موقعیت رقابتی قرار دارد.
    کلیدواژگان: گردشگری، امنیت، امنیت گردشگری، مقاصد گردشگری، یزد
  • نیکزاد عباسی*، امیر وطنی، اکبر وروایی صفحات 171-189
    زمینه و هدف
    موضوع این پژوهش، تشریح، تحلیل، نقد و ارزیابی مقررات قانونی ناظر بر حقوق کیفری اطفال و نوجوانان در امور شکلی و تعیین محاسن، معایب و نواقص موجود در سیاست کیفری تقنینی کشور در این خصوص است. هدف از انجام این پژوهش، ارایه پیشنهادهای مناسب در جهت رفع معایب و نواقص موجود در سیاست کیفری تقنینی کشور در قلمرو بزهکاری اطفال و نوجوانان به منظور اتخاذ سیاست کیفری تقنینی علمی و عملی مناسب است.
    روش شناسی
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی مسئله محور می باشد که سیاست جنایی افتراقی ناظر بر دادرسی اطفال و نوجوانان بزهکار را با هدف ارتقای وضعیت موجود مورد بررسی قرار می دهد و در جمع آوری داده ها و اطلاعات مورد نیاز تحقیق از روش اسنادی -کتابخانه ای استفاده شده است و جهت دستیابی به پاسخ سوالات پژوهش با روش تحلیلی و توصیفی، اطلاعات و داده های جمع آوری شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها
    پیش بینی تشکیل پلیس ویژه اطفال و نوجوانان، دادسرای ویژه نوجوانان، دادگاه اطفال و نوجوانان، دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان، شعب اختصاصی دادگاه تجدیدنظر و همچنین وضع قواعد خاص دادرسی در دادگاه اطفال و نوجوانان، از جمله جلوه های ظهور دادرسی افتراقی در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 می باشد، به نحوی که می توان گفت، هم اینک برای نخستین بار در کشور شاهد شکل گیری کلی نهادهای تخصصی دستگاه عدالت کیفری در خصوص اطفال و نوجوانان هستیم. از سوی دیگر قواعد آیین دادرسی افتراقی ناظر بر رسیدگی به بزهکاری اطفال و نوجوانان نیز شکل گرفته است.
    نتیجه گیری
    در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، سیاست کیفری تقنینی کشور در جهت انطباق با اصول سیاست جنایی افتراقی ویژه ی اطفال و نوجوانان، در مقایسه با سایر قوانین مصوب پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شاهد برداشتن گام های بلندی هستیم. با این حال معایب و نواقصی در هر یک از دو زمینه نهادهای تخصصی و آیین دادرسی ویژه رسیدگی به بزهکاری اطفال و نوجوانان وجود دارد که ضروری است در اصلاحات بعدی قانون مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: اطفال و نوجوانان، دادرسی افتراقی، پلیس ویژه اطفال و نوجوانان، دادسرای ویژه نوجوانان، دادگاه اطفال و نوجونان
  • علی شماعی*، سید حسین واحدی نژاد صفحات 191-215
    زمینه و هدف
    یکی از مسایل مهم بافت های فرسوده بروز ناهنجاری های اجتماعی و جرم خیزی این بافت ها است. پایش رابطه بین فضای شهری با جرم و خشونت از موضوعات مهم برنامه ریزی شهری است. تحلیل فضاهای جرم خیز یا بی دفاع شهری و پایش عوامل موثر بر جرم خیزی آنها، در برنامه ریزی شهری از اهمیت و ضرورت خاصی برخوردار است. هدف این پژوهش پراکندگی و تحلیل مکانی- فضایی جرم و روابط مکان و جرم بارویکرد «پیشگیری از جرایم با استفاده از طراحی محیطی» است.
    روش شناسی
    این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، و از نظر نوع و ماهیت، اکتشافی- تحلیلی است. داده های و اطلاعات مکانی از طریق اسنادی به کمک تکنیک تحلیل فضایی در سیستم اطلاعات جغرافیایی نقاط داغ شناسایی و توزیع فضایی پهنه های جرم خیز پایش شده است. عوارض نقطه ای مانند موقعیت های وقوع جرم از جمله توزیع و خریدوفروش مواد مخدر و نیز عوارض خطی از قبیل شبکه خیابان ها، به کمک نقشه منطقه 12 در مقیاس 1:2000 از نرم افزار ArcGIS  و با استفاده از برنامه های جانبی نقشه های توزیع فضایی نقاط داغ جرم مشخص شده است.
    یافته ها
    با توجه به فرسودگی بافت و تراکم نامتناسب کاربری ها و شبکه گذرگاهی کم عرض، فضاهای بی دفاع و جرم خیز بیشتری در محلات بازار، هرندی، تختی، امامزاده یحیی و خیام شکل گرفته است.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد در منطقه 12 اولویت اصلی برای پیشگیری از جرم و ارتقاء امنیت، بازآفرینی شهری در این محلات از طریق راهبردهای بهبود ساختار درونی منطقه ای، کاهش فضاهای بی دفاع و جر م خیز، توسعه زیر ساخت ها، گسترش تسهیلات شهری مانند اماکن فرهنگی- ورزشی و فضاهای باز و خدماتی و نوسازی مشارکتی می باشد و همچنین دسته بندی فضاهای جرم خیز شهری و انتخاب راهکارهای مناسب برای ساماندهی محله با توجه به ضوابط خاص نیز می تواند با نظارت مردم در کاهش جرم موثر باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، فضاهای جرم خیز شهری، بافت فرسوده، امنیت شهری، منطقه12 شهر تهران
  • غلامرضا مرادی سیاسر، رضا عبدالرحمانی*، غلامرضا پرویزی، محمود محمودی صفحات 217-241
    زمینه و هدف
    در این پژوهش به بررسی برخی زمینه های انتظامی و رسانه ای موثر بر شکل گیری و گسترش خشونت و اوباشگری در بین تماشاگران ورزش فوتبال ایران در سال 1395 پرداخته شده است.
    روش شناسی
    این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر روش، توصیفی - تحلیلی از نوع پیمایش است. جامعه آماری این پژوهش کلیه تماشاگران، هواداران، لیدرهای باشگاه ها، خبرنگاران ورزشی، داوران، کادر فنی تیم ها، نیروهای پلیس می باشد. حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب، تعیین گردید. روش گردآوری اطلاعات میدانی و ابزار آن پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه به طریق منطقی و پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ به دست آمد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان می دهد که در بررسی توصیفی عوامل مربوط به شاخص تاثیر شیوه های کنترلی و نظارتی  مشخص شد که عامل «معطلی طولانی مدت تماشاگران در بیرون از ورزشگاه و گیت های بازدید بدنی توسط مامورین در گرایش تماشاگران به اوباشگری موثر است» با میانگین 4 در رتبه اول و در بررسی توصیفی گویه های مربوط به شاخص تاثیر رسانه  مشخص می شود، عامل «تاکید بر این که در حق برخی تیم ها اجحاف، بی عدالتی و نادلوری شده، در گرایش تماشاگران فوتبال به خشونت و اوباشگری در ورزشگاه ها موثر است» با میانگین 77/3 در رتبه اول قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    در بررسی توصیفی متغیرها مشخص شد که متغیر نقش شیوه کنترلی و نظارتی پلیس یگان های ویژه با میانگین 78/3 در رتبه اول، و رسانه ها با میانگین 60/3 در رتبه دوم قرار دارند.
    کلیدواژگان: رسانه، خشونت و اوباشگری، تماشاگران، فوتبال، کنترل و نظارت پلیس
|
  • Salman Amiri Largani *, Asghar Eftekhari, Fariba Shaygan Pages 1-27
    Background and objectives
    Security in the Islamic discourse is understood, analyzed and managed in a sacred (and not materialistic) framework, and is opposed to the rule of lawlessness of the intellect. This discourse considers this world and the other world's threats together. The system consists of a set of different factors that dynamically affect each other and are organized to accomplish work or achieve a specific purpose. The elements of social security in the intellectual system of the Supreme Leader can be briefly summarized in terms of the foundational elements, the constituent elements, the relevant elements, the rules and rules governing the system, the goals, the results, and so on. In this study, the constructive (foundational) elements of social security are addressed in the great intellectual system.
    Methodology
    Based on the explained problem and the objectives and questions raised, this study is of a developmental-applied research type. This study has been conducted using the theme analysis of the Supreme Leader's speeches through the qualitative content analysis method.  
    Findings
    The findings of this research indicate that the centrality of this system is monotheism. In this research the foundations, constructive factors, factors affecting the creation, relevant elements, laws and rules, goals and results of social security in the intellectual system of the Supreme Leader were identified.
    Results
    The results of the research indicate that the constructive social elements of the intellectual system of the Supreme Leader are identity, sense of security, trust, health of the environment (life, business, mental environment, etc.)
    Keywords: Social security, Imam Khamenei, System, secular, Constructive elements
  • Ebrahim Davoodi Dehaghani *, Abdolah Hendiani, Ali Akbar Isaabadi Pages 29-50
    Background and objectives
    Trafficking in goods is a destructive phenomenon that inflicts considerable damage on the economies of the country; this informal activity disturbs the economies, programs and policies of the countries' development, and affects the micro and macro problems of society. The purpose of the present study was to investigate the effect of each component of the police organizational factors on preventing smuggling of goods.
    Methodology
    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is a descriptive-analytical study. The statistical population consisted of all employees employed in the city of Sarv Abad and the Counter-Smuggling Currency Police in Kurdistan province, all of whom were selected. The research tool was a researcher-made questionnaire whose reliability was calculated as 0.86 using Cronbach's alpha coefficient. Data analysis was run using SPSS software. Descriptive statistics were used for calculating the percentages, mean and response ratios. In the inferential statistics section, the Kolmogorov Smirnov test was employed to examine the normal distribution of the data. The chi-square and t-student were employed to examine the effect of the components. The Friedman test was used to test the rank of the components.
    Findings
    The findings of the study showed that the laws and regulations (plans, instructions, and regulations), equipment and human resources of the police are effective in preventing smuggling of goods. According to Friedman test results, human resources with a coefficient of 3.23 was in the first rank, equipment with a coefficient of 2.6 in the second rank and rules and regulations with a coefficient of 1.98 in the third rank.
    Results
    With the use of modern electronic, optics, automobiles, software and hardware equipment in official and informal platforms and high traffic roads of trafficked goods, and using trained and expert human capitals, in addition to investigating the crime of smuggling as well as drafting and preparing plans, effective guidelines and regulations and monitoring of their implementation, police can lead the smuggling goods to increased charges.
    Keywords: Trafficking in goods, human resources, Equipment, Crime prevention, Smuggling prevention
  • Sayyad Darvishi *, Abdorahman Mirzakhani Pages 51-74
    Background and objectives
    Restorative justice is a response and a reaction to an offense that focuses on the restoration and compensation of the victim and takes the responsibility for the damage caused by the victim. In order to realize this approach, it is necessary to pay attention to the variables that affect the improvement of police restorative measures. Therefore, the purpose of this study was to identify the impact of police restorative measures on social prevention of crime with a mediating role of trust building.
    Methodology
    The present study is of a quantitative type and in terms of its objectives it is considered as an applied research type, and in terms of its nature, it is a correlational study. The statistical population of the present study is the directors of the police command center of Qom province. The sample size and sampling method were determined based on stratified random sampling method and 110 individuals were selected using Cochran formula. To measure the indicators, a 61-item researcher-made questionnaire was employed based on theoretical foundations. The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach's alpha (91%) and the validity of the components of this questionnaire was first examined by face validity and then by confirmatory factor analysis. To test the hypotheses, the mean tests and structural equation modeling were used in SPSS and Lisrel software packages. 
    Findings
    The findings of the research indicate that police restorative measures have 63% direct effect on the social prevention of crime and 42% indirect effect through trust building. Meanwhile, trust building has 71% direct impact on the effect of police measures on social prevention of crime. Also, the restorative measures of the police can predict 75% of the changes in trust building.
    Results
    The results of the study showed that the direct and indirect effects of police restorative measures on social prevention of crime indicate that, in order to promote criminal measures against social crime prevention, not only the components and indicators of police restorative measures should be strengthened, but also some variables reinforcement such as trust, which are included in the study as a mediator variable, should be considered, reviewed and strengthened.
    Keywords: Police restorative measures, Restorative justice, Social prevention of crime, Trust Building
  • Mohammad Barani *, Nima Shahini Pages 75-98
    Background and objectives
    Crime is an inappropriate social phenomenon that has negative economic and social consequences. Its occurrence in the society causes the loss of public and private resources in the struggle and control of crime and reduces the incentives for production and investment by threatening social and economic security. Robbery is one of the most important economic crimes. The crime of robbery is a crime against all laws and religions. In this research, the effect of economic indicators on the occurrence of theft in public places and vehicle which is one of the most important types of theft and it has been examined in selected provinces: Tehran, East Azerbaijan, Khuzestan, Khorasan Razavi, and Kerman during a 7-year period from 2005 to 2015.
    Methodology
    The present study is of an applied research type. The data were collected through library method using statistical resources and written and translated articles and researches carried out at the Armed Forces Elite Foundation. In this research, using conventional methods in economic crime analysis, in particular the model of motivation-based crime, has investigated factors affecting crime (public places and stolen vehicles) in Iran. For this purpose, an econometric model based on integrated data has been designed and evaluated during the establishment and analysis of the mass market model.
    Findings
    The research findings show that the coefficient of economic growth index has a negative and significant coefficient in all three equations of total theft, public place theft and vehicle theft. The amount of the economic growth rate variable in the public places theft model is larger than the other equations, which means that an increase in the economic growth rate will reduce the occurrence of theft, in particular, the public places.
    Results
    Therefore, it can be said that the effect of macroeconomic variables on the occurrence of theft in public places and vehicles in selected provinces is significant, and also, in order to reduce the crime of robbery the policy makers of the country should pay more attention to the factors of crime increase before focusing on the law enforcement and judicial issues. Efforts to create economic growth and the development to reduce unemployment and increase household incomes can be among these solutions.
    Keywords: Economics of crime, Crime Prevention, Social security, Public places theft, Vehicle theft
  • Mohsen Rezaee, Hosein Gholamee *, Shadi Azaimzadeh Pages 99-124
    Background and objectives
    Measures taken to reduce the smuggling of goods due to the identification of the type, extent and depth of smuggling of goods by coarse grains, or gangs and trafficking networks, are not based on scientific principles and these bands are developing and growing in the form of mushrooms in the country. Due to the importance of the role of the police in preventing the formation of smuggling gangs, this research has been conducted to explain the role of police interactions in preventing the formation of smuggling gangs.
    Methodology
    This study is of a descriptive-analytical research and the statistical population of this research includes experts and managers of the police force, the Anti-Smuggling and Currency Control Committee, the Customs and the Suspending Organization. A researcher-made questionnaire was employed to collect data. The sample size is based on the Cochran formula (400 individuals). Cronbach's alpha was used to measure reliability of the research. The questionnaire was confirmed as reliable (alpha = .89).
    Findings
    The component of police interaction with the executive branch (with a mean rank of 4.54), the interaction with the armed forces (with a mean rank of 4.01, the interaction with the judiciary (with a mean rank of 3.93, the interaction with the media (with a mean rank of 2.79), the interaction with the legislature (with a mean rank of 2.68), is of paramount importance to the police, respectively, in order to achieve a favorable situation in preventing the formation of smuggling gangs.
    Results
    In order to achieve the desired situation in preventing the formation of gangs of smuggling goods, and also to play a role in increasing the strength of the resistance economy and strengthening the national economy, the police should operationalize the components of interaction with the executive branch and the component of interaction with the armed forces in the medium to long term and long-term strengthening and enforcement.
    Keywords: Interaction, Police role, Prevention, Gang formation, Smuggling of goods
  • Seyed Jalil Nabavi Rastaghi, Naser Bayat *, Ebrahim Rajabi, Seyyed Jafar Sadati Pages 125-146
    Background and objectives
    Purse snatching offense is one of the most common offenses in the country's urban areas. The present study was conducted with the aim of spatial geographic analysis of purse snatching in Sari. Purse snatching is one of the offenses against properties and individuals whose control and coping and prevention have a significant effect on increasing the sense of security of the citizens.
    Methodology
    In terms of its objectives this study is of an applied research study and in terms of methodology it is considered as a descriptive-analytical type. The statistical population includes the total purse snatching offense committed in Sari in 2017. The criminal data as well as recorded documents were obtained from GIS system of Mazandaran Provincial Police as one of the leading provinces in this field and were analyzed using ArcGIS software. Accordingly, the dispersion of purse snatching offenses, the identification of the center of hotspot, and the drawing of the oval standard deviation of purse snatching offense were put on the agenda.
    Findings
    The vast majority of purse snatchers are young and middle-aged men who are unemployed, lacking university education, and have a criminal record. The distribution of purse snatching from the periphery to the city center becomes denser and the center of hotspot is consistent with the central regions of the city. The timing schedule of the occurrence of the purse snatching is inclined to the second half of the day, the middle days of the week, and the summer season.
    Results
    The results of the research indicate that today, law enforcement management of crime, including purse snatching, requires the use of a crime spatial information system. Sari's spatial analysis reveals the necessity of clearing the central areas of the city from the purse snatching. Success in this area requires the upgrading and modernization of urban fabric, especially the worn out texture, based on the role of urban design in crime prevention, and strengthening policies and programs for the social, situational and criminal preventions.
    Keywords: Geographic information system, Geography of crime, spatial analysis, Bag snatching, City of Sari
  • Reza Millahosseini Ardakani *, Hedayat Sayyah Alborzi, Mohsen Sayyah Pages 147-169
    Background and objectives
    Tourism is one of the most important issues that has a direct and mutual relationship with security and security issues. The issue of security in tourism topics is very diverse and sometimes complex. Despite the fact that the presence of tourists in tourist destinations can increase the positive security point in that area, there may be actions against national, political, economic, and cultural security of the country that intend to harm the security of tourism destinations. The present research seeks to explain the security issues in Yazd due to the presence of foreign tourists in various economic, cultural, social aspects as a tourist destination.
    Methodology
    Using the opinion of experts and elites through the distribution of questionnaires and interviews, in the tourism and security discussion, the strengths, weaknesses, threats and opportunities of Yazd province in the field of tourism security have been introduced. The statistical population of this research includes the security authorities of Yazd who are connected with foreign tourists. For some reason, disclosure of the exact number of security officers is not possible; therefore, the number of statistical population was considered to be 30, all of whom completed the questionnaire. By analyzing the data obtained from the questionnaires, the strategic position of Yazd in the SWOT analytical matrix has been identified and based on them the proposed strategies for optimizing the performance of security institutions in the field of tourism have been presented.
    Findings
    According to the findings of the research, it seems that Yazd province has some weaknesses in terms of internal factors in the field of foreign tourism security and the situation in Yazd is in a competitive state. It can be concluded that the city of Yazd has some weaknesses in the field of social security of foreign tourism from internal factors.
    Results
    According to the results obtained from the Internal Factors Evaluation Matrix and External Factors Evaluation Matrix, Yazd city has some weaknesses weak in relation to social security in tourism. The final score of external factors is equal to 2.80 and more than 2.5, indicating Yazd's suitable response to opportunities and threats. Internal External (IE) Matrix also shows that Yazd is in a competitive position.
    Keywords: Tourism, Security, Tourism Security, Tourism destinations, Yazd
  • Nikzad Abbassi *, Amir Vatani, Akbar Varvaie Pages 171-189
    Background and objectives
    The subject of this research is to describe, analyze, criticize and evaluate the legal provisions regarding the criminal law of children and adolescents in the formal matters and to determine the merits, disadvantages and deficiencies existing in the country's legislative policy of criminal law. The purpose of this research is to provide appropriate proposals to address the disadvantages and deficiencies in the country's legislative criminal law in the area of juvenile delinquency in order to adopt a scientific and practical legislative policy.
    Methodology
    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and problem-oriented study that examines the differential criminal policy for juvenile treatment and juvenile delinquency in order to improve the status quo. The data and information required for research were collected through documentary and library method. To obtain the answers for the research questions analytical and descriptive methods were employed.
    Findings
    Predicting the formation of special police for children and adolescents, the Special Tribunal for Adolescents, the Children and Adolescent Court, the Special Court One for Adolescents, the specialized courts for appeals, as well as the special rules of procedure in the Children and Juvenile Court, including the emergence of differential proceedings in The Code of Criminal Procedure adopted in 2013, so it can be said that now, for the first time in the country, we are witnessing the general formation of specialized agencies of the criminal justice system for children and adolescents. On the other hand, the rules of the differential procedure for juvenile delinquency are also established.
    Results
    In the Code of Criminal Procedure adopted in 2013, we are witnessing to take a great step in the criminal legislative policy of the country in order to comply with the principles of the differential criminal policy for children and adolescents, in comparison with other laws passed after the victory of the Islamic Revolution. However, there are disadvantages and deficiencies in each of the two areas of the specialized agencies and the special procedure for juvenile delinquency, which is necessary to be addressed in future amendments to the law.
    Keywords: Children, Adolescents, Differential Procedure, Special police for children, adolescents, Special tribunal for adolescents, adolescent's courts
  • Ali Shomaie *, Seyyed Hossein Vahedinejad Pages 191-215
    Background and objectives
    One of the most important issues in the worn out areas is the development of social abnormalities and criminal hotspots in these areas. Monitoring the relationship between urban space and crime and violence is one of the most important issues of urban planning. Analyzing urban criminal hotspots or urban defensiveness and monitoring the factors affecting their criminality is of particular importance in urban planning. The purpose of this study is to investigate the locational-spatial analysis of crime and the relationship between location and crime with "crime prevention through environmental design" approach.
    Methodology
    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of its nature it is considered as an exploratory-analytic study. The data and spatial information are monitored through documentation using the spatial analysis technique in the geographic information system of the hot spots, and the spatial distribution of criminal zones. Spot complications such as crime situations, including distribution and purchase of drugs, as well as linear effects such as the network of streets are specified with the help of district 12 maps in the scale of 1:2000 from ArcGIS software and using side programs of spatial distribution of criminal hotspots.
    Findings
    Due to the worn out the texture and the disproportionate density of facility applications and the low passageway network, more defenseless spaces are formed in the market places, Harandi, Takhty, Imamzadeh Yahya and Khayyam.
    Results
    The results of the research indicate that in district 12, the main priority is for crime prevention and security promotion, urban regeneration in these neighborhoods through strategies for improving the internal structure of the region, reducing defenseless areas, developing infrastructure, developing urban amenities such as cultural-sports facilities and open and service-providing spaces and collaborative renewal, and also the categorization of urban criminal hotspots and the selection of appropriate solutions for the organization of the neighborhood according to specific criteria can also be effective in controlling people in reducing crime.
    Keywords: spatial analysis, Urban criminal hotspots, worn out texture, urban security, District 12 of Tehran
  • Gholam Reza Moradi Moradi, Reza Abdolrahmani *, Reza Parvizi, Mahmood Mahmoudi Pages 217-241
    Background and objectives
    In this research, some policing and media backgrounds affecting the formation and spread of violence and vandalism among Iranian soccer spectators in 2016 have been investigated.
    Methodology
    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as descriptive-analytic and survey study. The statistical population of this research is all spectators, fans, club leaders, sports journalists, referees, technical staff of the teams, and police forces. The sample size was determined according to Morgan table, 384 individuals, using proportional stratified random sampling method. The method of data collection is field study and the research tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was obtained logically and its reliability was obtained through Cronbach's alpha coefficient.
    Findings
    The findings of the research show that in the descriptive study of the factors related to the effect of controlling and monitoring methods, it has been determined that the "long-term stalemate of spectators outside the stadium and the gates of physical inspection by the officers is effective in the tendency of spectators to vandalism" is in the first rank with the average of 4; and in the descriptive survey of the terms related to the media impact indicator, it has been determined that the "emphasis on the fact that the rights of some teams are violated, they faced injustice, affects the tendency of soccer spectators towards violence and vandalism at the stadiums" is in the first rank with an average of 3.77.
    Results
    In the descriptive study of the variables, it was found that the role of the controlling and monitoring role of the special police unit is in the first rank with the average of 3.78 and the media is in the second rank with the average of 3.60.
    Keywords: Media, Violence, vandalism, spectators, Soccer, Police control, monitoring